sâmbătă, 9 mai 2009

Instinct de turmă

Instinctul de turmă este acel impuls (în general exista la animale -şi spun "exista", pentru că şi oamenii l-au adoptat cum nu se putea mai bine!), care îl face pe individ să gândească cu un fel de invidie/orgoliu mioritic- (impropriu spus "gândească"-dacă ar gândi s-ar desfiinţa expresia). Îmi permit să vă ofer nişte exemple ale omului simplu, care pare să fi fost odată ca niciodată în perfectă armonie cu natura: "da' di şi sâ aibâ ghiorghi 2 casâ şâ io nu? da' di şi sâ n-am şâ io maibac ca don' becali?". Nici nu îndrăznesc să întreb unde-a dispărut specia aceea de oameni simpli care se mulţumeau cu pâinea care o aveau pe masă şi cu faptul că îşi munceau pământul ca să obţină respectiva pâine... Nu! Acum toată lumea vrea să fie în rând cu "lumea":)).

Hopa, ghostie că ai cam derivat de la subiect...revenind la acelaşi instinct de turmă. Cel mai acut se vede în domeniul modei. Şi aici nu mă refer la cei care prezintă moda...mă refer la modul de a privi un om pe stradă să vezi ce mai e în "trend" să porţi primavara asta :-? Uite aşa au ajuns la modă fiecare la vremea lor, pantalonii evazaţi, tocurile cui, ochelarii "europeni"(ăia de-ţi acopereau jumătate de faţă), etc. De ce? Pentru că Geta a văzut-o pe Anişoara că de când o venit din Italia, unde-o cules măsline, îşi face altfel păru', se îmbracă cu chestii de-alea strâmte care abia acoperă abdomenul (în ciuda vârstei de 40 şi de ani..), poartă numai "bluji" strâmţi şi tocuri cui.....şi uite-aşa începe lumea "bună" să preia chipurile, exemplul occidental... Şi apropo de exemplul occidental......nu mă pot abţine să nu zic ceva şi de politică (deşi pe aici pe undeva şi intenţionam să ajung). Aici e instinctul de turmă şi mai accentuat: s-a trezit Marinarul într-o zi şi a zis "Da' ce băi, ha-ha-ha-ha-ha.....noi n-om putea să intrăm în uniune, băi? ha-ha-ha-ha-ha". Şi na, că am intrat...şi normal că instinctul funcţionează la putere maximă în continuare. Vrem în continuare să xeroxăm pur şi simplu ţările din vest......dar oare noi chiar aşa de dobitoci suntem , încât să nu putem face un şablon propriu?....las la latitudinea voastră raspunsul. Vă mai arat doar o fotografie sugestivă!

.

4 comentarii:

  1. Fereasca-ne necuratul sa xeroxam Occidentul, asta ne-ar mai trebui... Multi traiesc cu iluzia covrigului fierbinte...

    RăspundețiȘtergere
  2. be he he. ai explicat destul de bine fenomenul "turma veselă". să ştii că totuşi avem nevoie de acest instinct printre noi. e mai uşor să stăpâneşti o turmă de proşi uşor de influenţat (de care ştii că se vor lua unii după alţii până vor cădea toţi în fântână), decât nişte tupeişti individualişti, care se cred în stare să stăpânească lumea.
    te aştept cu un comentariu. să ne mai conversăm şi noi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. i-a trecut supărarea lu` madam poşetă. e aşa veselă încât se mulţumeşte să apară doar în text :))

    RăspundețiȘtergere
  4. deviez si eu putin de la subiect si iti raspund la o intrebare: Nikon D40 am si in ziua aia cred ca am tras cu obiectiv 55-200 VR, de fapt sunt sigur ca am tras cu ala dupa bokehul care apare pe poze.

    RăspundețiȘtergere