miercuri, 22 aprilie 2009

Partea nevăzută a...omului

Vi s-a întâmplat vreodată să vă faceţi o părere despre un om, doar după aparenţe, nu-i aşa? Dar cum vi s-ar părea ca majoritatea oamenilor să aibă o părere excelentă(părere care se spulberă după ce citeşti o carte -carte pe care o găseşti foarte uşor, dacă vrei) despre unul din cei mai mari povestitori ai noştri(se înţelege-român), anume Ion Creangă. Omul vesel, care-şi povesteşte faptele năstruşnice din copilărie în mult-prea-cunoscuta carte intitulată "Amintiri din copilărie", se pare că nu era chiar în rând cu cei din epoca sa.
În cartea "Ion Creangă-Viaţa şi opera", George Călinescu îl desfiinţează practic pe Creangă, dându-i pe faţă toate defectele mici, dar mai ales pe cele mari. Deşi faţă bisericească(având funcţia de diacon), Creangă are un spirit deloc conservator, tinde spre noutate, spre inovaţie şi asta chiar înpotriva superiorilor săi, cu care are numeroase conflicte pe care diaconul Creangă nu se străduieşte câtuşi de puţin să le aplaneze, ci înteţeşte focul cu orice ocazie. Îşi sfidează toţi superiorii şi mai ales rânduiala bisericească, tăindu-şi pletele şi barba. Nici în calitate de cap de familie n-a fost un model, nefiind tipul de soţ fidel şi în nici un caz un om prea blând. În ciuda faptului că se răzvrăteşte împotriva dogmelor din acele vremuri, el rămâne cu concepţiile sale învechite ce îşi aveau originea în Humuleşti, şi anume una dintre ele că "femeia nebătută e ca moara neferecată". Nu ezita nici o clipă în a aplica soţiei sale, care de altfel l-a părăsit, câte o corecţie. Nici cu fiul său nu a fost prea blând, interzicându-să i se adreseze cu "tată" , şi impunându-i să-i spună "domnule", precum i se adresau toţi elevii.
Vedeţi deci cum îţi poţi forma o părere greşită despre un om...în cazul prezentat mai sus din cauza faţadei pe care o impune societatea şi pe care nu prea are nimeni curajul să o distrugă. În acelaşi mod poţi greşi, formându-ţi o părere proastă despre un om cumsecade dar pe care nu-l cunoşti decât din punctul de vedere al altora. Aşadar, atunci când judeci un om, încearcă mai întâi să-l cunoşti destul de bine pentru a spune ceva plauzibil...omul mereu va avea şi o parte nevăzută pe care n-o va afişa şi în public! Vă urez "noapte bună" şi până data viitoare încercaţi să cunoaşteţi oamenii mai bine, înainte de a-i judeca greşit! Informaţi-vă!

Un comentariu:

  1. eh..numa una..mai multe stafii
    dacă toată lumea s-ar gândi înainte să-şi dea cu presupusu` în legătură cu cineva ar fi pace mondială :))

    RăspundețiȘtergere