sâmbătă, 17 ianuarie 2015

A fi sau a nu fi...proprietar de Fabi

Să ai o mașină nu e un lux, e o necesitate care te umple, însă, de responsabilități. Nu e o căruță pe care să o poți parca în șanț, nu merge cu un sac de paie și n-are ca unică dotare un felinar sau un ochi de pisică. O mașină are nevoie de un loc de parcarede benzină (care slavă Domnului s-a ieftinitși de multe alte lucruri.
Mulți dintre voi o știți, cei care nu, o să faceți aici cunoștință, ea e feblețea mea, Fabi!


Și pentru că „iarna nu-i ca vara”, în funcție de fiecare sezon, nevoile ei sunt altele. 
Dacă ai o mașină și a venit iarna, trebuie neapărat să știi că-ți trebuie anvelope de iarnă.
Poți alege să cauți oferte pe internet sau poți alege să mergi direct la magazinul de piese auto să le cumperi. 
Cei de la Auto Ștefan Piatra Neamț îți asigură și montarea gratuită. Eu em mers o perioadă cu 3 anvelope all season și una de vară. Acum sunt în siguranță...și în legalitate. Ai face bine să ai și niște lanțuri antiderapante, nu se știe niciodată pe ce fel de drumuri ajungi. Ca soluție antiderapantă poți folosi nisip, sare sau cenușă. Doar ai grijă în cazul ultimei variante să nu aibă și cuie. 
Spuneam mai sus de locurile de parcare...în acest sezon lopata iți este cea mai bună prietenă. Nu o uita, nu o neglija, răspunde DA dacă poliția va întreba de ea. 


Printre accesoriile necesare unei mașini se află și covorașele auto. Eu m-am interesat, întrucât am unele din mochetă. Nu recomand, mai ales pe timp de iarnă, covorașe din mochetă. Cele de cauciuc sunt de preferat.
Apropo de sezonul rece, nu v-ar strica nici o racleta, o perie și o soluție de degivrare. Nici o soluție de dezghețat yale. În cazul în care nu funcționează, mi-a spus un prieten că un uscător de păr e mai eficient...dacă ai o priză aproape.
Ai grijă ca soluția de parbriz să fie una pentru temperaturi scăzute (-20 C).

 Mergi și verifică într-un service densitatea soluției antigel pentru a afla la ce temperatură rezistă fără să se transforme în gelatină. E borcanul ăla aproape sferic, cu lichid roz, pe care-l vezi când deschizi capota. Eu, de exemplu, n-aș fi inspirată să pornesc motorul la o temperatură sub -25 C. Mai uită-te din când în când și la borcanul ăla mai mic în care, dacă nu știai, îți spun eu că e lichidul de frână. Ar fi bine să nu fie mai mult de jumătate gol.


Dacă martorul baterie din bord rămâne aprins după ce pornește motorul, e clar că bateria te trage de mânecuță că vrea să fie schimbată. În perioada de iarnă e bine să pornești mașina zilnic, ca bateria să se încarce. Dacă nu folosești mașina o perioadă mai lungă, atunci demontează-i bateria și ține-o sub pat...sau oriunde vrei tu, ideea e să stea în casă.
Primăvara
Dacă Baba Dochia și-a scuturat cojoacele poți merge să-ți scuturi și tu mașina de roțile de iarnă. Poți, de asemenea, să treci la lichid de parbriz de vară. Dacă în sezonul rece ai considerat că mersul la spălătorie echivalează cu lucrul la Cooperativa Munca în Zadar, acum ai putea să-i faci mașinii tale cadou de mărțișor o spălare interior-exterior. Eu vă recomand Red Hall Iași.
Vara
Ai sau n-ai garaj, oricum vei ajunge în situația de a lăsa la un moment dat mașina parcată în soare. Și poți fi sigur că ea se va transforma într-un cuptor pe 4 roți, indiferent de culoarea mașinii. Bine, cele negre vor fi cu adevărat încinse. Ca măcar să nu te frigă bordul și volanul, ai face bine să-ți iei un parasolar . Modelele variază de la culoarea aluminiului la desene cu vulturi, pisicuțe, pești etc.
Toamna
Toamna poți începe să faci economii pentru sezonul de iarnă, poți scoate la vânzare roți de iarnă pe care le ai de la foste mașini.

Sfaturi pentru toate sezoanele

Poți face pană în orice sezon. Ai grijă să ai la tine roata de rezervă, cricul, triunghiul reflectorizant, stingătorul, trusa medicală și o cheie...bine, și un cuțit, ceva, să tai fașetele dacă ai capacele legate de jante.
Acestea fiind spuse, vă urez drumuri bune!
Autor: Oana Ojică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu