luni, 20 ianuarie 2014

Donație cu cântec...

E 20 ianuarie și plouă într-un mod nesuferit. Umbrela chinezească, împrumutată, care pare să nu mai reziste mult și genunchii reumatici, proprietate personală, prevestesc fenomene anormale. În fața Primăriei presa e strânsă în jurul cuiva care dă declarații...mă întreb de ce ar da primarul ori viceprimarul declarații în ploaie și de ce la fără 5 minute, când ei în general întârzie jumătate de oră. M-am liniștit, nu e nici unul dintre ei. Un individ de aproximativ 30 și ceva de ani, înalt, elegant și deținător al unei mustăți asemănătoare cu cea a lui Salvador Dali, stă lângă Ciprian Porumbescu și Barbu Ștefănescu Delavrancea (lângă busturile lor, ce credeați?) și vorbește însuflețit despre actul de donație pe care îl face astăzi urbei. Trebuie să recunosc că are o alură excentrică, doar e artist! Mă gândesc că am ratat subiectul. Ba deloc! Prind povestea din mers. Aflu că e sculptor, se numește Alin Neacșu și a realizat două dintre cele trei busturi furate in luna martie 2013 din Parcul Copou. Pe Nicolae Gane îl are încă în lucru. Are în mână un act de donație cu număr de înregistrare.
În biroul de presă, purtătorul de cuvânt al instituției apare pentru a da porția zilnică de declarații oficiale și seci, porția de statistici reci și de non-atitudini. Cu asta se hrănește presa locală. Odată cu jurnaliștii, în încăpere intră și artistul care îl întreabă pe reprezentantul instituției cui ar trebui să dea actul de donație. Dialogul dintre ce doi a căpătat o tentă deloc pașnică în condițiile în care purtătorul de cuvânt a abordat o atitudine ostilă din prima secundă în care a fost abordat. N-o să vă plictisesc cu transcrierea integrală a înregistrării ce se găsește pe internet, câteva replici sunt de ajuns:
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iasi - Alin Neacșu
A.N.: “Eu le-am adus și trebuie băgate în clădire...”.
S.B.: “De ce?”
A.N.: “Păi eu ce să fac cu ele?”
S.B.: “Și eu ce să fac cu ele?”.
P.S. Discuția s-a încheiat, artistul a plecat, conferința s-a terminat...busturile la intrare în Primărie le-au lăsat!
P.P.S. Acum că am terminat de scris și trimis știrea seacă și neutră despre subiect, mi-am permis să scriu și pe blog...așa cum simt eu. Toată presa a înclinat balanța într-una dintre părți...dar eu...cum am învățat la școală, parol!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu